5 съвета за успешна вторична реализация /римаркетинг/ на машини

Remarketing of machines with NetBid Bulgaria

В наша предишна статия разгледахме 5 често допускани грешки при вторичната реализация на машини. В настоящата статия даваме 5 съвета за успешната вторична реализация /римаркетинг/ на машини в България, а и не само. Освен петте съвета, даваме също и директни връзки с възможни партньори, които да помогнат за успешната вторична реализация /римаркетинг/ на машини и оборудване.

5 съвета за успешната вторична реализация /римаркетинг/ на скъпи машини и оборудване

 • Фокусирайте върху стандартно оборудване
  Първото правило за успешна вторична реализация /римаркетинг/, започва с първоначалната покупка на машините или оборудването. Избягвайте „машини по поръчка”. Със сигурност специфичните машини ще струват повече и ще се продават на вторичния пазар по-рядко, по-бавно и по-евтино.
 • Не демонтирайте оборудването и положете грижи за неговото правилно съхранение
  Вторичната реализация на машини и оборудване, което може да се пусне в експлоатация лесно и бързо, поддържа максимални пазарни цени. Демонтажът на машините може да намали цената до 70%, а ако се комбинира и с неправилно съхранение – да ги приравни с цената за скрап.
 • Намерете професионална интернет платформа за вторична реализация /римаркетинг/ на машини и оборудване
  Когато ние търсим нещо, обикновено първо проверяваме в Интернет. Дори и лично ние да имаме по-различен подход, масовият купувач напоследък прави точно това. Важно тук е да намерим интернет платформа, която е специализирана във вторичната реализация на машини и оборудване. Продажбата на абкант паралелно с оферти за маратонки /виж картинката по-горе от olx.bg / не е препоръчително. Търсете ПРОФЕСИОНАЛНА платформа.
 • Достъп до максимално широка международна аудитория
  Професионалната платформа не е достатъчна. Това важи особено за българския пазар, защото ограничената покупателна способност на относително по-малък пазар силно ограничава и нашите възможности да продадем ненужната машина.
 • Професионална администрация на вторичната реализация
  Последно изискване, но не и по значение. Администрацията на вторичната реализация обхваща събирането на машинната документация, направата на професионални снимки, извършването на оценка, изработването на пазарна стратегия, организирането на огледи и подобни „дребни”, но важни административни задачи. От тях зависи и успехът на Вашата продажба.

Кои подобни платформи имат присъствие на нашия пазар

Местни решения

В България има няколко специализирани български сайта за вторична реализация /римаркетинг/ на машини и оборудване:

http://www.tehnoborsa.com/machines/

http://www.bbms.bg/

https://www.kpd.bg/bg/articles/article-263.html

http://www.mashinite.com/

За съжаление нито един от тях не е разпространен вън от границите на България /някои от тях дори не са преведени на чужд език/. Това не винаги е непреодолимо препятствие. Като се спазват останалите правила и машините не са „много скъпи”, т.е. имат поне някакъв вторичен пазар в страната за тях, е напълно възможно успешна вторична реализация /римаркетинг/ в разумни срокове, чрез използването на горните платформи.

Все пак четвъртото правило по-горе е важно за постигането на максимално висока пазарна цена. Ако нашата оферта достигне до стотина български фирми, които може някога да имат нужда от машина, подобна на тази, която продаваме, но точно сега нямат пари, шансовете за цена в полза на продавача са незначителни. Реално ако продажбата се случи, то ще е защото цената е била примамливо ниска, т.е. под пазарната цена. Именно цената на вторичната реализация се влияе най-много от международния пазар. Там продавачът на машината или оборудването може да постигне най-добри резултати или по-точно най-висока пазарна цена. Причината – много повече потенциални купувачи.

Интернационални решения

Когато искате да продадете на вторичния пазар скъпи /над BGN 50.000/ машини и оборудване, е разумно да ползвате международна популярна интернет платформа за вторична реализация /римаркетинг/ на машини. Така Вашата оферта достига до повече потенциални купувачи, което пък увеличава шансовете за бърза продажба на максимално висока пазарна цена.

За съжаление, отново поради относително малкия български пазар, има едва няколко фирми, които предлагат своите услуги в България, но добрата новина е, че те са и най-големите:

Richie Bros Auctioneers

Richie Bros са водещите он-лайн аукционери в света за продажба на употребявани машини и оборудване. Те са канадска компания, основана през 1958. Продажбите им през 2014 надхвърлят USD 4 млрд. Ричи Брос са особено силни в Северна Америка, като имат и няколко представителства в Западна Европа. За съжаление нямат представителство в България и най-близкото такова е в Мюнхен. Все пак при наличие на особено скъпа машина, може да се свържете с тях и евентуално да привлечете вниманието им.

Ironplanet re-marketing of machines

Iron Planet

Айрън Планет са американска професионална интернет платформа за вторична реализация /римаркетинг/ на машини и оборудване. Инвеститори в Айрън Планет са Komatsu, Volvo Construction Equipment и Caterpillar, което донякъде определя и основната насоченост на платформата – към колесни и верижни машини. Едно от предимствата на Iron Planet е изпращането на техни специалисти за оглед на машините и издаването на сертификат на фирмата за качество. Така купувачите на аукционите могат да са сигурни какво купуват, дори и без лично да са видели машината. Подобно на Richie Bros, отново са силно развити в Северна Америка и имат присъствие в Европа. Видимо фирмата проявява интерес и към българският пазар, за което съдим по реклами в български интернет сайтове. Но като цяло  проникването им на нашия пазар е ограничено. Към момента на писане на настоящата статия имаше едва 3 обяви от България.

 

NetBid Bulgaria re-marketing of machinesNetBid

НетБид е единствената европейска аукционна къща сред водещите в света. Историята на фирмата може да се проследи чак до 1925 година. Освен с колесна и верижна техника, NetBid активно продават и употребявани поточни линии и оборудване за всякакви производства. Това е и единствената аукционна къща с представителства в Източна Европа и … в България. Това силно улеснява работата с тях от българския пазар. Ако искате връзка с тях – проследете следния линк: НетБид.

Пожелаваме успех на читателите с вторичната реализация на ненужните им машини и оборудване. Ако спазвате 5 правила за успешна вторична реализация /римаркетинг/, описани по-горе шансовете за успешна и бърза продажба се увеличават значително.

Тази статия е дошла до Вас благодарение на работата и знанията на „Виртуалните експерти” по вторична реализация /re-marketing/ на AVS България. Ако статията Ви е била полезна, можете да се абонирате за подобни статии от нашия блог „Ефективен офис”, а също така да коментирате написаното.

*   *   *

Posted in Блог, Виртуални експерти